برای هر خانواده و زوج تصمیم به طلاق و جدایی سخت و تلخ است.زن و شوهری که مسیر پیش روی زندگی زناشویی را سخت و غیر قابل تحمل حس می کنند طلاق را گزینه ی مناسبی می یابند که با انجام آن آرامشی نسبی برای از بین رفتن تعادل زندگیشان را به دست خواهند آورد.
هر فرد چه مرد باشد چه زن، تصورات و خواسته هایی از زندگی زناشویی دارد که گاهی با انتخاب عجولانه یا اشتباه، روی دیگری از زندگی را می بیند که تحمل آن وضعیت تا جایی برایش ناخوشایند می شود که تصمیم به جدایی میگیرد، در دنیای امروز جدا شدن و تصمیم به طلاق بسیار شایع شده و خانواده های زیادی را هم درگیر خود کرده است.
زوجین بنابر شرایط زندگی مشترک و وضعیت خانوادگی و دلایل شخصی به این نتیجه می رسند که حاضر به ادامه ی زندگی با یکدیگر نبوده و در مورد نحوه ی جدایی و طلاق تصمیم می گیرند.
از آن جایی که پروسه ی طلاق بسیار زمان بر بوده و احتیاج به صرف وقت و حوصله و متعاقبا هزینه های زیادی است،طلاق توافقی گزینه ی مناسب تری برای زودتر به نتیجه رساندن این امر است.در طلاق توافقی زن و مرد با رضایت کامل به توافق میرسند که به صورت دوستانه تری به زندگی مشترکشان خاتمه دهند.
در ابتدا باید بدانیم طلاق توافقی چیست و چه تفاوتی با طلاق معمولی دارد؟
طلاق توافقی نوعی از طلاق است که در آن زن و شوهر برای اتمام زندگی زناشویی شان در کمترین زمان ممکن دست به توافقاتی می زنند و با حفظ شرایطی که هر دو به آن رضایت داشته باشند به اتمام رابطه شان با هم اقدام می کنند.
این نوع از جدایی کم ترین زمان ممکن را برای فیصله دادن به رابطه زناشویی ایجاد می کند.
مراحل کوتاه تر و در نتیجه صرف هزینه ی کمتر از مزایای این نوع از جدایی می باشد.
مهم ترین اصل در این امر رضایت طرفین نسبت به تمام مواردی است که جزو شرایط طلاقشان در نظر گرفته اند.
در این نوع طلاق زن و مرد هر دو در مورد تمام مسائل زندگی و جدایی شان توافق می کنند و از سوی دیگر نیز هیچ کدام از زوجین مقصر و گناهکار شناخته نمی شود و هردو به این نتیجه می رسند که در اشتباهات گذشته ی زندگی به یک اندازه سهیم بوده و یا قطع رابطه به نفع هر دوی آن ها خواهد بود.
مسائلی مثل حضانت فرزند یا فرزندان، ملاقات با آن ها، مهریه، نفقه و… قبل از اقدام برای طلاق توافقی باید بین زن و شوهر حل شده باشد تا در پروسه ی طلاق مشکلی بوجود نیاید.
توافقاتی که با تفاهم هر دو طرف صورت می گیرد مهم ترین رکن این نوع از جدایی است که در حکم عدم سازش زن و شوهر توسط دادگاه منعکس شده و ضمانت اجرایی خواهد داشت.
زوجین برای جلوگیری از بروز هر گونه مشکل و همچنین روشن شدن مسیر طلاق توافقی و اطلاع از بحران و مسائل پیش روی این تصمیم مهم، می توانند از مهارت و تجربه ی وکلای ماهری که در این زمینه تخصص دارند بهره ببرند.
توافق در مورد مهریه
از مهم ترین فاکتورهایی که زن و شوهر باید قبل از اقدام به طلاق توافقی در مورد آن توافق لازم را داشته باشند بحث مهریه است.
مهریه از تعهدات مهمی است که در هنگام عقد نکاح، زوج یا مرد نسبت به زوجه یا زن قبول مسئولیت میکند و این موضوع نسبت ب دیگر توافقات دارای ارجحیت است و چنان چه طرفین در این زمینه به تفاهم و توافق لازم نرسند حکم عدم سازش توسط دادگاه صادر نخواهد شد و امکان اجرای طلاق توافقی هم نخواهد بود.
آیا در طلاق توافقی زوجه یا زن باید مهریه اش را به زوج یا مرد ببخشد؟
همان طور که پیش از این گفته شد طلاق توافقی برمبنای توافقاتی است که دو طرف یعنی زن و شوهر انجام داده اند، بنا بر این توافقی بودن این موضوع به معنای بخشش مهریه نیست بلکه میتواند به صورت توافق بر سر پرداخت کامل مهریه یا بخشی از آن،تقسیط مهریه، گرفتن چک یا سفته در ازای مهریه و یا بخشش قسمتی از آن و یا بخشیدن تمام مهریه باشد که این مهم در مورد هر زن و شوهری متفاوت خواهد بود و به شرایط و نظر هر دو بستگی خواهد داشت.
توافق در مورد نفقه
نفقه یکی از حقوق مالی مهم زن به شمار می رود اما مانند مهریه جزییات و مقدار آن در سند ازدواج درج نمی شود بنابر این مرد تعهد کتبی نسبت به پرداخت آن ندارد، چرا که حق نفقه در صورت استمرار و در طول دوران زندگی مشترک برای زن قابل دریافت خواهد بود.
پرداخت یا عدم پرداخت حقوق مالی و نفقه ی زن توسط مرد به توافق هر دو بستگی دارد.
اما زوجین می بایست در هر صورت بر سر این موضوع هم به توافق لازم برسند تا امکان صدور گواهی طلاق از دادگاه خانواده میسر باشد.
توافق در مورد حضانت فرزندان
چنان چه زن و شوهر صاحب فرزند یا فرزندان مشترکی باشند برای انجام طلاق توافقی لازم است که در مورد حضانت، نگهداری و سرپرستی فرزندان، نفقه و هزینه های آن ها، حق ملاقات و تمامی مسائل مربوط به فرزندان به توافقات لازم برسند چرا که در صورت وجود اختلاف در این زمینه بین زوجین دادگاه از صدور گواهی عدم سازش امتناع خواهد نمود.
همان طور که قبلا هم به آن اشاره شد، لازم به ذکر است که در طلاق توافقی در مورد تمامی مسائل مربوطه اعم ازمهریه، نفقه، حق وحقوق فرزندان، جهیزیه، تمامی حقوق مالی زوجه و الی آخر زوجین باید به توافقات لازم رسیده باشند تا بتوانند نسبت به درخواست طلاق توافقی اقدام نمایند.
چه مدارکی برای انجام طلاق توافقی لازم است؟
- شناسنامه ی زوجین
- کارت ملی زوجین (در صورت داشتن شماره یا کد ملی شخص نیاز به ارائه اصل ان نیست)
- اصل عقدنامه یا رونوشت آن (اگر بنا به هر دلیل اصل عقد نامه در دسترس نبود هر یک از ز.جین میتوانند با مراجعه به دفتر خانه ی ثبت ازدواجشان رونوشتی از عقد نامه را دریافت نمایند)
- اصل وکالت نامه ی طلاق (مخصوص زوجینی که دارای پرونده ی وکالت هستند)
مراحل انجام طلاق توافقی کدام است؟
با توجه به تغییر شرایط طلاق توافقی در سال های اخیر در استان تهران و سایر نقاط کشور، متقاضیان طلاق توافقی در ابتدا باید به سامانه ی نوبت دهی طلاق به نشانی zaman.behzisti مراجعه نموده و در قسمت مربوطه اطلاعات خود را وارد نمایند تا در زمان تعیین شده توسط نهاد های مربوطه به مراکز مشاوره ی خانواده یا مراکز غربالگری مراجعه نمایند و پس از سپری نمودن مشاوره های لازم، که حدودا ۵ جسه خواهد بود، گواهی عدم انصراف از طلاق را پس از گذشت ۴۵ روز از پایان جلسات مشاوره دریافت کرده و در زمان ثبت دادخواست، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل داده تا درخواست طلاق توافقی آن ها ثبت شده تا بتوانند به دادگاه خانواده مربوطه مراجعه نمایند.
ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون داشتن گواهی مرکز غربالگری یا مشاوره ی خانواده که اصطلاحا به آن گواهی عدم انصراف از طلاق گفته می شود میر نخواد بود.
برای طلاق یک طرفه چه از جانب زن باشد چه از جانب مرد نیاز به مشاوره ی اجباری نیست و فقط در مورد طلاق توفقی این امر لازم الاجرا می باشد.
البته لازم به توضیح است برای زوجینی که بنا به هر دلیل قصد شرکت در جلسات مشاوره وسپری کردن این مراحل و یا حتی حضور در دادگاه خانواده برای انجام طلاق را نداشته باشند انجام این پروسه توسط وکلای حقوقی بدون نیاز به حضور آنها میسر خواهد بود.
پس از ثبت دادخواست طلاق توافقی، برای زوجین وقت جلسه ی دادرسی تعیین خواهد شد که لازم است در تاریخ و زمان تعیین شده که در ابلاغیه دادگاه هم مشخص است، در محل و شعبه دادگاه خانواده حضور داشته باشند.
آیا انجام مشاوره های قبل از طلاق توافقی لازم است؟ این جلسات چقدر طول می کشد و آیا این مشاوره ها هزینه ای هم دارند؟
بعد از این که زوجین در سامانه ی نوبت دهی طلاق ثبت نام کردند، نزدیک ترین مرکز مشاوره ی خانواده را انتخاب میکنند و تعیین وقت با کد رهگیری سامانه برای آن ها صادر میشود.
با مراجعه ی زن و شوهر به مراکز مشاوره و صحبت ها و مشاوره های لازم با کارشناسان مربوطه در مورد چرایی و علت این تصمیم راه برای انجام مشاوره های بیشتر باز می شود.
جلسات مشاوره برای زوجین اجباری است و انجام حداقل ۴ جلسه مشاوره قبل از جدایی الزامی می باشد و پروسه ی کلی این جلسات مشاوره چیزی حدود ۴۵ روز تا ۳ ماه زمان خواهد برد.
البته بنا به تشخیص مشاور خانواده و در نظر گرفتن شرایط خاص زن و شوهر این مشاوره میتواند فقط یک جلسه در نظر گرفته شود.
برای هر شخص، هرجلسه مشاوره ی قبل از جدایی حدود ۵۲ هزار تومان هزینه خواهد داشت که برای یک زوج دست کم ۱۰۴ هزار تومان خواهد بود.
طلاق توافقی چه مضرات و مشکلاتی دارد؟
اولین مضرت طلاق توافقی شتاب و عجله ای است که ممکن است از روی عصبانیت توسط زوجین صورت گیرد که باعث پشیمانی و احتمالا زیانهایی است که مورد بررسی قرار نگرفته اند و بعدا نمود پیدا می کنند.
از آن جا که در این نوع طلاق همه چیز به توافق طرفین بستگی دارد بنابر این هیچ الزام و اجباری نسبت به حضور شوهر در جلسه دادگاه وجود ندارد و طرفین می بایست در این مورد به توافقات لازم رسیده باشند و یا این که این تعهد توسط شوهر برای حضور در جلسه دادگاه قبلا در حکم دادگاه منعکس شده باشد تا این پروسه روال طبیعی خود را طی کند.
طلاق توافقی چه مزایایی دارد؟
- اولین مزیت کوتاه تر شدن این پروسه و زمان کوتاه صدور گواهی به منظور اجرای فرایند طلاق است.
- دومین نکته کاهش تنش و درگیری احتمالی بین خود زوجین یا خانواده های هر دو می باشد.
- به دلیل حفظ حرمتها و کاهش تنش، احتمال بازگشت زوجین به زندگی مشترک بیشتر می شود.
- نیاز به تشکیل پرونده ها ی گوناگون در دادگستری و شورای حل اختلاف و غیره نخواهد بود.
- نیاز به مراجعه ی مکرر زوجین به دادگستری نخواهد بود.
- مدت دار بودن ۳ ماهه ی گواهی مربوط به اجازه ی طلاق باعث حفظ دوام عقد نکاح در این دوره خواهد بود.
- به فرزندان استرس کمتری وارد خواهد شد.
- هر دو طرف یعنی هم زن و هم مرد در این نوع طلاق و صدور گواهی عدم سازش برای ادامه ی زندگی مشترک، دخالت و شراکت خواهند داشت و این امر یک طرفه نخواهد بود.