موزه مقدم

آیا می دانستید یکی از گرانترین خانه های تاریخی جهان در تهران واقع شده است؟ آیا تا به حال خانه های اساتید و بزرگان ایران سر زده اید؟ چه قدر از بناهای تاریخی تهران می دانید و تا به حال به چه بناهای تاریخی ای سر زده اید؟

در حال حاضر بسیاری از خانه های تاریخی که متعلق به بزرگان هنر و تاریخ ایران بوده اند در معرض نمایش عموم قرار گرفته اند از جمله خانه جلال آل احمد، دکتر معین، دکتر حسابی و… ما در این سایت مکانهای تاریخی زیبای پایتخت را به شما معرفی می کنیم تا با تهران قدیم بیشتر آشنا شوید و در کنار آن درباره بزرگانی که در این خانه ها زندگی کرده اند بیشتر بدانید. در اینجا یکی از بناهای زیبای تهران را برای شما معرفی کرده ایم. خانه مقدم واقع در خیابان امام خمینی در منطقه ۱۱ تهران به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است این بنا مربوط به دوره قاجار است و امکان بازدید از این بنای زیبا وجود دارد و برای علاقمندان فرهنگ و تاریخ جذابیت زیادی دارد ، اگر بخواهید با مترو به این موزه زیبا سری بزنید این بنا بین ایستگاه حسن آباد و ایستگاه مترودانشگاه اما علی واقع شده است و در هریک از این دوایستگاه که پیاده شوید با کمی پیاده روی می توانید به موزه برسید و از دیدن یکی از معماری های زیبای دوران قاجار لذت ببرید. این بنا به دلیل اشیای گرانبها و تاریخی به عنوان یکی از گرانترین خانه های تاریخی جهان شناخته می شود.

این خانه متعلق به یکی از درباریان دوران قاجار یعنی محمد تقی خان احتساب الملک بوده است. احتساب الملک دو پسر به نام حسن و محسن داشت که هر دو برای ادامه تحصیل به خارج از کشور رفتند حسن در فعالیت های سیاسی، اجتماعی حضوری فعال داشت از او همچنین نمایشنامه “جعفر خان از فرنگ آمده” که بسیار معروف شد به جا مانده است ولی متاسفانه در جوانی فوت کرد محسن برادر کوچکتر در رشته نقاشی، تاریخ هنر و باستان شناسی تحصیلاتش را به پایان رسانده و به وطن بازگشت و در محل کنونی موزه مقدم ساکن شد همسر او فرانسوی بود و سُلما نام داشت. استاد مقدم و همسرش همه تلاششان را به کار گرفتند تا موزه ای از اشیای گرانبهایی که در حال از بین رفتن بودند بر پا کنند استاد مقدم متولد سال ۱۲۷۹ بود او از شاگردان کمال الملک بود و از او نقاشی آموخت در تابلوی کمال الملک از کلاس درسش محسن مقدم در تصویر حضور دارد. استاد مقدم از جمله اولین باستان شناس هایی بود که در محوطه های تاریخی به همراه اساتید باستان شناسی حضور داشت و فعالیت می کرد او و همسرش در کنار فعالیت های علمی آثار و اشیای تاریخی و فرهنگی جمع آوری می کردند آن ها کلکسیونی از چپق و قلیان، سفالینه، شیشه، پارچه، تابلو نقاشی، مسکوکات، اسناد تاریخی و مهرها را در خانه نگداری کرد و از برخی آثار گرانبها نظیر قطعات سنگی تراشیده شده، کاشی و … در معماری بنای خانه نصب و استفاده کرده است.

استاد مقدم موسس دانشگاه هنرهای زیبا و استاد دانشگاه تهران بود او درسال ۱۳۵۱ خانه پدری اش را به دانشگاه تهران اهدا کرد استاد مقدم سال ۱۳۶۶ هجری شمسی به دیار باقی شتافت خانه و موزه مقدم در سال ۱۳۶۹ پس از مرگ همسر ایشان در اختیار دانشگاه تهران به صورت مستقیم قرار گرفت.

بخش های خانه مقدم

خانه حیاط زیبایی دارد که می توانید در آرامش آنجا بنشینید و از فضای سبز و معماری زیبای بنا آن لذت ببرید در این حیاط شما فراموش می کنید که در یکی از بخش های شلوغ تهران قرار دارد. خانه مقدم دارای سه حیاط است سرایداری، بیرونی و اندرونی. خانه در فضایی با مساحت ۲۱۱۷ متر مربع قرار دارد در بخش جنوبی حیاط بیرونی ساختمان بیرونی (تابستانی) شامل اتاق پیشخوان و اتاق پذیرایی، حوضخانه و کارگاه (کتابخانه) قرار دارند در ضلع غربی ساختمان اربابی یا برج و ایوان قاجار قرار گرفته و در ضلع شمالی گلخانه ای ساخته شده که با کاشی های لعابدار قدیمی مزین شده است. در بخش شرقی دیوار تجدد و حوض ژاپنی قرار گرفته اند دیوار تجدد به بخشی گفته می شود که دو حیاط اندرونی و بیرونی با چند ستون مارپیچ مانند و طاق هایی بر روی ستون ها از یکدیگر جا مش شوند که مشابه پایه ستون های کاخ چهل ستون می باشد این ستون ها توسط استاد مقدم در زمان تخریب کاخ خواهر ناصرالدین شاه به این جا انتقال داده شده است.

ساختمان شمالی در حیاط اندرونی قرار گرفته استکه شامل زیرزمین، ایوان، اتاق قاجار یا سالن زمستانی و اتاق نشیمن است.
حیاط سرایداری که در حال حاضر به علت فرسودگی بیش از حد با اندکی مرمت در حال حاضر به عنوان بخش اداری موزه مورد استفاده قرار می گیرد این حیاط در ابتدا به عنوان محل سکونت مستخدمین و مطبخ مورد استفاده قرار می گرفته است.

جمع آوری آثار و وسایل
مقدم در دفتر خاطراتش نوشته است که اثار تاریخی موجود در خانه را از دستفروشان بازار یا از کسانی که قصد داشتند خانه های تاریخی خود را به همراه تمام ملحقاتش تخریب کنند خریداری کرده است برخی از این اشیادر حال خروج از کشور بوده و برخی دیگر در حراج های خارجی در معرض فروش بودند که توسط استاد مقدم خریداری شده و به ایران بازگردانده شدند بسیاری نیز توسط سفرا و مهمانان سرشناس فرهنگی به محسن مقدم هدیه شده است.
استاد مقدم همچنین طراح نشان دانشگاه تهران است او با الهام از تاریخ کهن و فرهنگ ایران این آرم را طراحی کرده است او اولین ایرانی است که از طرف رئیس جمهور فرانسه نشان لژیون دو نور با درجه اوفیسیه را دریافت کرده است این بزرگان افتخار ایران هستند و تا ابد نامشان از یاد نخواهد رفت.
به این بنای تاریخی در قلب تهران سر بزنید و از دیدن این بنای تاریخی و آثار موجود در موزه لذت ببرید، شما همچنین می توانید از خانه و موزه مقدم به صورت مجازی با سایت seetehran com بازدید کنید.
آدرس موزه مقدم: خیابان امام خمینی بعد از خ شیخ هادی، پلاک۲۵۱
تلفن موزه: ۶۶۴۶۳۱۴۴

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *