وکیل

در جامعه ی ما بیشتر افراد برای به سرانجام رسیدن امور قضایی خود به وکیل نیاز پیدا خواهند کرد. بنابراین داشتن اطلاعات کافی در موارد حقوقی برای همه ی افراد لازم و ضروری است. اولین مورد برای حل مسائل حقوقی انتخاب درست وکیل است .برای انتخاب درست بهتر است ابتدا با مفهوم وکالت آشنا شویم. در ادامه به بررسی معنای وکالت و بیان تفاوت های میان وکیل پایه یک و دو می پردازیم.

وکالت به چه معناست؟
وکالت به معنای نایب قرار دادن کسی به جای خود برای انجام امور است؛ یعنی فرد موکل کسی را به عنوان وکیل از جانب خود بر انجام کاری می گمارد. البته وکالت و وکیل قراردادن در کاربرد های مختلف معنای متفاوتی دارد. در امور حقوقی داشتن وکیل مستلزم داشتن به معنای پی گیری معامله و دادخواست از جانب وکیل به جای موکل است. پرونده هایی در حل و فصل آن می توان از وکیل کمک گرفت مانند: خرید و فروش یا اجاره ی مسکن، ثبت اسناد رسمی، انتقال سند، پیگیری دعوی و شکایات، قبول اسناد تجاری مانند چک و سفته. اما همه ی امور حقوقی، از طرف وکیل قابل پی گیری نیستند؛ مانند شهادت، اقرار، تمکین و… که تنها با حضور خود شخص قابل انجام است.

وکیل دادگستری چه وظایفی دارد؟
وکیل دادگستری از طرف شخص حقوقی یا حقیقی به امر وکالت گمارده می شود و محدوده ی اختیارات او نیز توسط همان شخص تعیین می شود. این اختیارات در وکالت نامه درج شده و به امضای طرفین خواهد رسید. وکیل با در نظر داشتن صلاح موکل خود در امور حقوقی، مسئولیت تنظیم دادخواست، ارسال لایحه و دفاع از موکل خود را بر عهده دارد.

یک وکیل خبره با استفاده از فنون دفاع و شواهدی که در اختیار دارد و یا به دست می آورد؛ تلاش میکند تا رای قاضی را به دیدگاه خود نزدیک تر کند. البته توجه داشته باشید که هیچ وکیلی متعهد به پیروزی در دادگاه نیست. وکلا فقط از حقوق موکلان دفاع کرده و دعوی آن ها را به قاضی می رسانند اما پیروزی یا عدم پیروزی در پرونده از شروط قرار داد بین وکیل و موکل نیست.

رویای وکالت چگونه تحقق می یابد؟
صرف فارغ التحصیل شدن در رشته ی وکالت دلیل بر وکیل بودن نیست. دارندگان مدرک حقوق از دانشگاه های معتبر برای رسیدن به رویای خود مراحل دیگری را نیز طی خواهند کرد. برای داشتن مدرک وکالت باید در آزمون وکالت که توسط کانون وکلای دادگستری و مرکز امور مشاوران قوه ی قضائیه ( وکلای ماده ی ۱۸۷) شرکت نمود.

افرادی که به عنوان وکیل پایه یک فعالیت می کنند ابتدا در آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری شرکت کرده و درصورت قبولی کار آموز وکالت می شوند. در نهایت پس از گذراندن دوره ی کار آموزی خود؛ وکیل پایه یک دادگستری هستند. اما پذیرفتگان آزمون مرکز امور مشاوران پس از گذراندن کار آموزی ابتدا وکیل پایه دو بوده و در نهایت وکیل پایه یک خواهند شد. این امر مشروط به قبولی وکلای پایه دو در آزمون دیگری است. اما هر دو مورد پس از گذراندن کار آموزی پروانه ی وکالت دریافت کرده و می توانند کار خود را شروع کنند.
وکلا به چند دسته تقسیم می شوند؟
به طور کلی وکیل ها به دو دسته ی پایه یک و پایه دو تقسیم بندی می شوند. اما به دلیل تنوع دعاوی و پیچیدگی های حقوقی در امور مختلف، برخی از وکلا بر اساس تجربه ی خود، در دسته بندی های جزئی تری قرار می گیرند. مانند وکیل کیفری، وکیل طلاق، وکیل خانواده، وکیل ملکی، و… . در حدود اختیارات وکلا در دسته های کوچک تفاوتی وجود ندارد اما وکیل پایه یک و پایه دو دارای محدوده ی اختیارات متفاوتی هستند.

تفاوت وکیل پایه یک و دو در چیست؟
درمورد نحوه ی قبولی در آزمون ها و گرفتن پرونده ی وکالت توسط وکلای پایه یک و پایه دو پیش از این اطلاعاتی ارائه دادیم. به صورت خلاصه وکیل پایه یک آزمون کانون وکلای دادگستری را با موفقیت پشت سر گذاشته و دوره ی کار آموزی خود را تحت نظر وکیل سرپرست در پرونده های قضایی به اتمام رسانده است. در صورتی که وکیل پایه دو از آزمون حقوقی مرکز مشاوران نمره ی قبولی کسب کرده و در دوره ی کار آموزی حق قبول پرونده ی وکالت ندارند.

واضح است که پروانه ی وکالت وکلای پایه یک از کانون وکلای دادگستری صادر شده اما وکلای پایه دو پروانه ی وکالت خود را از مرکز مشاوران قوه ی قضائیه دریافت می کنند. همچنین فعالیت هر کدام از این وکلا تحت نظر مرجعی است که پروانه ی وکالت آن ها را صادر نموده است.

مهم ترین و اصلی ترین تفاوت میان وکلای پایه یک و پایه دو در محدوده ی قبول پرونده هاست. وکلای پایه یک هیچ محدودیتی در قبول پرونده های قضایی ندارند در حالی که وکیل پایه دو به مدت دو سال برای شرکت در محاکم حقوقی و کیفری دارای محدودیت است.

به عنوان مثال وکیل پایه دو دادگستری تنها حق شرکت در پرونده های کیفری که به جرائم تعزیری مانند حبس کمتر از ده سال، جزای نقدی و یا شلاق ختم می شوند را دارند. همچنین این وکلا اجازه ی قبول وکالت در پرونده های حقوقی زیر ۵۰ میلیون تومان و محاکمه های غیر مالی را دارا می باشند. اما پرونده های مرتبط با اصل ازدواج و طلاق و اثبات نسب و نفی نسب از حیطه ی کاری وکیل پایه دو خارج است و نمی توانند در دیوان عدالت اداری قبول وکالت کنند.

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *