پارافین تراپی یک روش درمانی ساده و جدید است که خواص بهداشتی، درمانی و آرایشی فراوانی دارد. پارافین ماده ای سفید یا بیرنگ و جامدی است که از هیدروکربن های اشباع ساخته می شود. از این ماده اغلب به عنوان روان کننده، عایق الکتریکی، شمع و مداد رنگی استفاده می شود اما در سالن های آرایشی و اسپاها از این ماده برای درمان پوست دست و پا استفاده می شود، زیرا این ماده بی بو، بی رنگ و بی مزه ست و دارای مزایای درمانی بی شماری مانند تسکین دردهای عضلانی و مفاصل می باشد. این روش قابل انجام در مراکز تخصصی، سالن های بهداشتی، اسپاها و منزل می باشد. در ادامه با فواید، مضرات و نحوه انجام پارافین تراپی در منزل آشنا خواهید شد.
مزایای پارافین تراپی
پارافین تراپی درمانی سریع، چندکاره و بدون استفاده از داروهای شیمیایی ست. این روش دارای مزایای آرایشی و درمانی گوناگونی ست.
مزایای آرایشی پارافین تراپی:
اگر به دنبال راهی برای حفظ سلامتی پوست تان یا درمان دست ها و پاهای خشک و ترک خورده خود هستید پارافین تراپی می تواند به شما کمک کند. باز کردن منافذ پوست و از بین بردن سلول های مرده پوست موجب جوان سازی پوست شما می شود و دست ها و پای شما را نرم می کند. به همین دلیل می تواند خشکی دست ناشی از شست و شوی مداوم را ترمیم کند. پارافین یک محرک طبیعی ست که موجب رطوبت بخشیدن به پوست شما تا مدت ها پس از پایان دوره ی پارافین تراپی می شود. در این روش، پارافین مانند سدی بر روی پوست عمل کرده و به حفظ چربی هایی که پوست به صورت طبیعی تولید می کند، کمک می کند.
همچنین، این روش می تواند برای درمان مشکلات پوستی هم مفید واقع شود. پارافین می تواند برای نرم کردن پینه بر روی دست و پا مفید باشد و ترک بر روی پوست های خشک به خصوص پاشنه ی پا را درمان کند. از این روش در سالن های زیبایی برای انجام پدیکیور و مانیکیور هم استفاده می شود. این روش را زیر نظر متخصص برای بهبود مشکلات پوستی از جمله اگزما و پسوریازیس نیز می توان به کار برد.
مزایای بهداشتی پارافین تراپی:
این روش برای درمان فیبرومیالژیا و آرتروز نیز می تواند مفید باشد. پارافین تراپی به عنوان نوعی درمان حرارتی عمل می کند و به درمان این بیماری ها از طریق افزایش گردش خون و بهبود گرفتگی عضلات و مفاصل کمک می کند. به کار بردن پارافین تراپی به صورت منظم برای دست ها موجب بهبود مفاصل و از بین رفتن درد دست ها قبل از ورزش و فیزیوتراپی می شود. این روش همچنین می تواند با کاهش اسپاسم های عضلانی و التهاب برای درمان پیچ خوردگی ها و کشیدگی عضلات مفید باشد.
پارافین تراپی چطور عمل می کند؟
پارافین دارای ظرفیت گرمایی بسیار بالایی ست، به این معنی که قادر به جذب و حفظ حرارت بالا می باشد. در پارافین تراپی از ظرفیت حفظ گرمای پارافین با فرآیند ساده ای به نام انتقال حرارت استفاده می شود. زمانی که پارافین ذوب می شود، به مایعی تبدیل می شود که قادر است گرمای زیادی را حفظ کند. سپس زمانی که دست، پا یا نواحی دیگر بدن به حمام گرم پارافین وارد شود فاز پارافینی که بدن را احاطه کرده تغییر می کند و جامد می شود. زمانی که پارافین فاز تغییر را می گذراند گرما به مرکز منطقه آسیب دیده منتقل می شود. به زبان ساده، گرمایی که صرف ذوب شدن پارافین شده بود در زمان تغییر فاز پارافین به حالت جامد از آن خارج شده و به بدن منتقل می شود. همزمان، پارافین موجب باز شدن منافذ پوست و افزایش گردش خون در پوست می شود. به این دلیل است که پارافین تراپی برای پوست بسیار مفید است و موجب نرم و روشن شدن پوست می شود.
مراکز انجام پارافین تراپی
پارافین تراپی می تواند برای بازسازی جراحات ورزشی و سایر آسیب های فیزیکی مفید باشد. این روش همچنین موجب افزایش دامنه حرکت می شود و به این دلیل انجام این روش پیش از ورزش و فیزیوتراپی می تواند مفید باشد. بدین ترتیب، این روش ممکن است پیش از ورزش و فیزیوتراپی در مراکز درمانی انجام شود.
این روش را می توان در طول ماساژدرمانی و یا به به عنوان بخشی از پدیکیور، مانیکیور و مراقبت از پوست صورت در سالن های آرایشی و اسپاها به کار برد. هزینهی این خدمات در هر مرکز متفاوت است اما این روش درمانی در منزل هم قابل انجام است.
پارافین تراپی در منزل
برای انجام پارافین تراپی در منزل به اقلام زیر نیاز دارید:
- حدود ۲ الی ۳ کیلوگرم پارافین
- ۲ قابله برای ذوب کردن پارافین و یا دستگاه گرم کردن پارافین
- روغن معدنی
- ظرف پلاستیکی چرب شده
- دماسنج
- روغن زیتون
- کیسه پلاستیکی
- حوله برای هر قسمت از بدن که هدف این روش درمانی ست
- اگر از دستگاه گرم کردن پارافین استفاده می کنید طبق دستورالعمل دستگاه عمل کنید.
مرحله اول: ذوب کردن پارافین
اگر روی ناخن هایتان لاک دارید قبل از شروع فرایند حتما آن را پاک کنید. دست هایتان را بشورید و با حوله ای بدون پرز خشک کنید. سپس مقداری پارافین بهداشتی را درون دستگاه ذوب پارافین قرار دهید و دما را روی ۵۰ درجه سانتی گراد تنظیم کنید و صبر کنید تا پارافین به حالت مذاب و یک دست درآید.
اگر دستگاه ذوب پارافین ندارید می توانید از دو قابله استفاده کنید. پارافین را در قابلمه کوچک تر و آب را در قابلمه بزرگ تر بریزید. قابلمه کوچک را درون قابلمه بزرگ قرار داده و روی شعله ی گاز حرارت دهید. یک پیمانه روغن معدنی به پارافین اضافه کنید. زمانی که پارافین به صورت کامل ذوب شد، آن را از وی شعله برداشته و درون ظرف پلاستیکی چرب شده بریزید. صبر کنید تا لایه ای نازک از پارافین روی ظرف ببندد و خودش را بگیرد. از دماسنج استفاده کنید و زمانی که دما به حدود ۵۰ درجه سانتی گراد رسید پارافین آماده ی استفاده ست.
مرحله دوم: استفاده از پارافین
قسمت مورد نظر از بدن (دست یا پا) را با صابون آنتی باکتریال بشورید و سپس فرصت دهید تا کاملا خشک شود. سپس موضع را با چند قطره روغن زیتون چرب کنید. دست یا پا را در پارافین فرو کرده، صبر کنید تا پارافین کمی خود را بگیرد و دست یا پا را خارج کنید. بدین ترتیب، یک لایه ی چند میلی متری از پارافین روی موضع تشکیل می شود. می توانید این کار را آن قدر تکرار کنید تا ۱۰ لایه روی موضع مورد نظر شکل بگیرد.
مرحله سوم: قرار دادن دست یا پا در کیسه پلاستیکی
بعد از قرار گرفتن موضع درون کیسه پلاستیکی آن را ببندید به طوری که فضای کمی برای جریان هوا وجود داشته باشد. بدین ترتیب دمای پارافین و رطوبت حاصل به موضع منتقل می شود. سپس حوله را روی پلاستیک قرار دهید و ببندید.
مرحله چهارم: برداشتن پارافین
بعد از گذشت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دست یا پا را از کیسه و حوله خارج کنید. با دستمالی نرم پارافین را از روی پوست پاک کنید. بهتر است پس از این مرحله از آبرسان و مرطوب کننده پوست استفاده کنید.
می توانید باقی مانده ی پارافین را پوشانده و دفعات بعد از آن استفاده کنید.
مضرات پارافین تراپی
پارافین ماده ای کاملا طبیعی ست و به همین دلیل گزینه ای عالی برای درمان پوست و ناراحتی های فیزیکی ست. این ماده نقطه ی ذوب پایینی دارد و به همین دلیل به صورت کلی برای استفاده روی پوست بی خطر است و ایجاد سوختگی و تاول نخواهد کرد اما در صورتی که پوست حساسی دارید امکان تحریک پوست با گرمای پارافین و ایجاد برآمدگی های قرمز رنگ وجود دارد. تحریک پوست با پارافین ممکن است با خارش همراه باشد. در صورت وجود موارد زیر این روش درمانی توصیه نمی شود:
- اگر بر روی پوست زخم باز دارید؛ چرا که پارافین تراپی ممکن است در این حالت ایجاد التهاب کند
- اگر مبتلا به فشار خون بالا، دیابت یا واریس هستید
نکاتی در رابطه با پارافین تراپی
داغ شدن بیش از حد پارافین ممکن است ایجاد آتش سوزی کند. دمای پارافین مورد استفاده ی خود را در حدود ۵۰ درجه سانتی گراد نگه دارید.
قبل از پارافین تراپی حتما از بهداشتی بودن پارافین و یک بار مصرف بودن لوازم به کار برده شده، اطمینان حاصل کنید.
قبل از اقدام به پارافین تراپی حتما با متخصص پوست و زیبایی مشورت کرده و از مناسب بودن این روش درمانی با توجه به شرایط تان اطمینان حاصل کنید.
از مراجعه به مراکز غیر استاندارد که مجوز های بهداشتی لازم برای انجام پارافین تراپی را ندارند، پرهیز کنید.