فرمول آهک

فرمول آهک چیست؟ فرمول آهک که با نام کربنات کلسیم نیز شناخته می شود ماده ای بسیار کاربردی است که در شکل های مختلف در انواع بخش های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر افراد این ماده را به نام آهک می شناسند اما انواع مختلفی آز آن با نام های متفاوت وجود دارد که هر کدام کاربرد بخصوصی نیز دارند. اگر مایلید که بدانید فرمول آهک چیست و در صنایع مختلف چه کاربردهایی دارد این مطلب را مطالعه نمایید. آهک به شکل سنگ در طبیعت وجود دارد و در طی سال ها توسط رسوب و فشرده شدن فسیل موجودات دریایی ایجاد شده است که توسط کاشفان یافت شده و از معادن استخراج می گردد. فرمول آهک در شیمی CaCO3 بوده و این ماده را می توان به شکل پودر نیز مصرف نمود، از کاربردهای اصلی آهک می توان به صنعت ساخت و ساز اشاره نمود. آهک برای مصرف در کارهایی بجز ساخت و ساز می بایست فرآوری شود زیرا دارای ترکیب عناصر معدنی مختلفی است. در فرمول آهک و ترکیبات آن کلسیم وجود دارد و می توان گفت که بخش اصلی آهک را کلسیم تشکیل می دهد و بدون آن آهکی وجود ندارد. فرمول آهک درواقع دارای ۳ نوع اصلی است که در این مطلب به هر کدام از آن ها می پردازیم.

انواع فرمول آهک

  • کربنات کلسیم: نوعی از فرمول آهک، کربنات کلسیم بوده که به سنگ آهک معروف می باشد. در اصل کربنات کلسیم به همان آهکی گفته می شود که به شکل سنگ و صخره در صبیعت وجود دارد و دارای فرمول آهک CaCO3 می باشد. کربنات کلسیم یا سنگ آهک تنها در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد و مصرف دیگری نمی تواند داشته باشد. برای دست یابی به این نوع از فرمول آهک می بایست معادن آن را کشف نموده و به استخراج آهک بپردازید. سنگ آهک شامل ترکیبی از عناصر مختلفی مانند آهن، منیزیم، گاز کربنیک و بسیاری مواد معدنی دیگر نیز می باشد. این ماده در حدود چهار درصد از پوسته کره زمین یافت می شود. کلسیم کربنات که نوعی از فرومول آهک است در پوست تخم پرندگان، سبزیجات تیره، پوسته حلزون و همچنین جانداران آبزی نیز موجود است.
  • اکسید کلسیم: نوع دیگری از فرمول آهک اکسید کلسیم می باشد که از نوع آهک خالص بوده و توسط حرارت دادن و پخت آهک خام این ماده تولید می گردد. این نوع از فرمول آهک دارای نام های مختلفی است از جمله آهک اکتیو، آهک فعال، آهک آب نخورده، آهک زنده، آهک پخته شده و… از نظر شیمیایی اکسید کلسیم ماده ای ناپایدار بوده و میل بسیار زیادی به ترکیب با گازکربنیک و آب دارد. در صورتی که اکسید کلسیم با آب ترکیب گردد باعث بوجود آمدن فعل و انفعالات گرمازا شده و خاصیت ضدعفونی کنندگی بدست می آورد. این نوع فرمول آهک خالص به شکل سنگ های کوچک و کلوخ است اما می توان آن ها را پودر نمود.
  • هیدروکسید کلسیم: از ترکیب نمودن آب با اکسید کلسیوم نوع دیگری از فرمول آهک با نام شیمیایی هیدروکسید کلسیم ایجاد می شود. این نوع از فرمول آهک نیز از نام های زیادی برخوردار است که عبارتند از آهک مرده، آهک آب خورده، آهک هیدراته، آهک شکفته و…. هیدروکسید کلسیم را به راحتی می توان با آب و دیگر مصالح ساختمانی ترکیب کرد زیرا ماده ای پیدار است و از نظر فیزیکی هم حالت پودری دارد. این نوع فرمول آهک نه تنها در صنایع ساختمان سازی بلکه در صنایع فولادسازی نیز کاربرد و مصارف بسیار زیادی دارد. علاوه بر این ها هیدروکسید کلسیم خالص که به اسم آهک خوراکی نیز معروف است در تهیه مواد غذایی هم مورد استفاده قرار می گیرد.

انواع کاربردهای فرمول آهک
فرمول آهک در هر کدام از انواع اکسید کلسیوم یا هیدروکسید کلسیم کاربردها و مصارف فراوانی دارد که شما را با برخی از آن ها آشنا می کنیم.

  • استفاده در صنایع غذایی جهت تصفیه نمودن شکر و قند
  • استفاده در تولید سیمان به اندازه میلیون ها تن در سال
  • مصرف آهک در صنعت ساخت و ساز به عنوان مهم ترین مصالح ساختمانی
  • میکروب کشی و ضدعفونی دام ها در گاوداری ها و مرغداری ها
  • استفاده برای تصفیه گاز سمی اکسید گوگرد از خروجی کارخانجات
  • مصرف آهک جهت خنثی سازی اکسیدهای اسیدی در تولید سرباره مذاب
  • استفاده در تولید کاغذ جهت کاهش تاثیرات کاستیک سودا
  • استفاده در تصفیه خانه ها به جهت جداسازی مواد معلق موجود در آب
  • استفاده برای خوراک دام و طیور به عنوان منبع تامین کلسیم

حتما با مطالعه مقاله فرمول آهک مسائل جدید و جالبی را فهمیده باشید زیرا اکثر افراد زمانی که نام آهک را می شنوند پودری سفید رنگ را بخاطر می آورند که در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود اما مشاهده کردید که اینطور نیست و آهک در انواع مختلف و اشکال مختلفی تولید می شود که مصارف گوناگونی هم دارد، حتی اشاره کردیم که در صنایع غذایی نیز از آهک استفاده می شود. موارد مصرف آهک خام با آهک فرآوری شده کاملا متفاوت است، حتی روش هایی که برای فرآوری آهک مورد استفاده قرار می گیرد بر روی نوع آهکی که بدست می آید تاثیرگذار می باشد. به عنوان مثال تفاوت آهک هیدراته و اهک زنده در فرمول آهک هر کدام است که آن ها را به دو ماده متفاوت تبدیل کرده است. آهک هیدراته در صورت ترکیب شدن با آب در آن حل می شود و نوعی ماده خمیری بدست می آید اما در فرمول آهک زنده چنین نیست آهک زنده در صورت ترکیب با آب تغییر شیمیایی خواهد کرد و به هیدروکسید کلسیم تبدیل می شود. برای افرادی که در مورد فرمول آهک و انواع آن اطلاعاتی نداشتند آرزومندیم که مطالعه این مقاله برایشان مفید واقع شده باشد.

فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *